gohartanah.com https://www.gohartanah.com sahabat hartanah anda Thu, 17 Jan 2019 04:35:22 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.3 Apa Beza Ejen Hartanah & Perunding Hartanah ? https://www.gohartanah.com/apa-beza-ejen-hartanah-perunding-hartanah/ https://www.gohartanah.com/apa-beza-ejen-hartanah-perunding-hartanah/#respond Mon, 14 Jan 2019 05:50:48 +0000 https://www.gohartanah.com/?p=13259 Persamaan Ejen Hartanah dan Perunding Hartanah ialah konsultan atau orang yang menguruskan transaksi Jual, Beli atau Sewa hartanah. So anda boleh lantik samada perunding hartanah atau ejen hartanah bagi menjual atau sewaan rumah. Jadi Apa Perbezaan Ejen Hartanah Dengan Perunding Hartanah ? Bagi orang awam, ejen hartanah adalah sama dengan perunding hartanah. Tiada yang berbeda....

The post Apa Beza Ejen Hartanah & Perunding Hartanah ? appeared first on gohartanah.com.

]]>
Persamaan Ejen Hartanah dan Perunding Hartanah ialah konsultan atau orang yang menguruskan transaksi Jual, Beli atau Sewa hartanah.

So anda boleh lantik samada perunding hartanah atau ejen hartanah bagi menjual atau sewaan rumah.

Jadi Apa Perbezaan Ejen Hartanah Dengan Perunding Hartanah ?

Bagi orang awam, ejen hartanah adalah sama dengan perunding hartanah. Tiada yang berbeda.

Perbezaan hanya nampak apabila melibatkan Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Hartanah dan Pengurus Harta (LPPEH)

Boleh rujuk jadual di bawah bagi memudahkan saya membezakan Ejen Hartanah dan Perunding.

Ejen HartanahPerunding Hartanah
Dikenali sebagai Real Estate Agent (REA)Dikenali sebagi Real Estate Negotiator atau Property Negotiator
No pendaftaran bermula dengan REA XXXXNo pendaftaran bermula dengan REN XXXX
Melalui proses yang ketat seperti mempunyai kelulusan peringkat sijil, diploma atau ijazah yang diiktiraf oleh LPPEH. 

Seterusnya menjadi Ejen Hartanah Percubaan (PEA) selama 2 tahun dan lulus Work Diary.

Lulus oral exam iaitu 4 areas, Task 1 dan Task 2.
Sesiapa boleh menjadi Perunding Hartanah dengan menghadiri Sijil Kursus Perunding Hartanah selama 2 hari (Negotiator Certification Course).

Tiada oral exam.
Menjadi supervisor kepada Perunding Hartanah atau REN.

Setiap Ejen Hartanah boleh mempunyai maksima 50 perunding hartanah.
Menjalankan tugasan di bawah pengawasan (supervision) Ejen Hartanah.

So dah boleh bezakan Perunding Hartanah dengan Ejen Hartanah ?

Kebiasaanya Ejen Hartanah adalah pemilik kepada agensi hartanah samada milikan tunggal atau sendirian berhad (sdn bhd).

So lepas ni kalau ada Perunding Hartanah yang melakukan kesalahan atau penipuan sepanjang menguruskan transaksi jual-beli atau sewa, anda boleh terus melaporkan kepada Ejen Hartanah yang menjadi supervisor.

Apa pun pastikan anda melantik Ejen Hartanah Berdaftar atau Perunding Hartanah Berdaftar sahaja.

Sumber : Bloghartanah.com

The post Apa Beza Ejen Hartanah & Perunding Hartanah ? appeared first on gohartanah.com.

]]>
https://www.gohartanah.com/apa-beza-ejen-hartanah-perunding-hartanah/feed/ 0
7 Soalan Selalu Ditanya Oleh Pemilik Sebelum Membuat Keputusan Untuk Menjual Rumah https://www.gohartanah.com/7-soalan-selalu-ditanya-oleh-pemilik-sebelum-membuat-keputusan-untuk-menjual-rumah/ https://www.gohartanah.com/7-soalan-selalu-ditanya-oleh-pemilik-sebelum-membuat-keputusan-untuk-menjual-rumah/#respond Fri, 13 Oct 2017 03:57:07 +0000 http://www.gohartanah.com/?p=9989 Sebenarnya banyak perkara yang ditanya oleh owner sebelum mereka benar-benar membuat keputusan untuk menjual rumah. Biasalah, jual rumah ni tak sama dengan menjual motosikal atau kereta. Jual kereta dalam 1 hari pun boleh selesai. Tapi proses jual beli rumah tak semudah itu, ada risiko. Silap langkah boleh rugi besar. Banyak perkara yang perlu dilihat. Walaupun...

The post 7 Soalan Selalu Ditanya Oleh Pemilik Sebelum Membuat Keputusan Untuk Menjual Rumah appeared first on gohartanah.com.

]]>
Sebenarnya banyak perkara yang ditanya oleh owner sebelum mereka benar-benar membuat keputusan untuk menjual rumah. Biasalah, jual rumah ni tak sama dengan menjual motosikal atau kereta. Jual kereta dalam 1 hari pun boleh selesai.

Tapi proses jual beli rumah tak semudah itu, ada risiko. Silap langkah boleh rugi besar. Banyak perkara yang perlu dilihat. Walaupun klien membeli rumah secara tunai sekalipun, proses tukar nama sama sahaja dengan pembelian menggunakan pembiayaan bank.

Oleh itu pastikan anda melantik Peguam Hartanah yang terbaik bagi menguruskan proses jual beli.

Berikut adalah 7 Soalan yang selalu ditanya oleh pemilik rumah :

  1. Bilakah proses jual beli dijangka selesai?
  2. Berapa jumlah wang keuntungan yang akan diterima oleh penjual?
  3. Berapa harga pasaran semasa?
  4. Berapa kos peguam yang perlu dibayar bagi menjual rumah?
  5. Apakah dokumen yang perlu penjual sediakan?
  6. Berapakah kos ejen hartanah bagi menjual rumah tersebut?
  7. Bilakah pemilik rumah perlu kosongkan rumah?

Jom baca lebih detail

1. Bilakah Proses Jual Beli Dijangka Selesai?

Banyak perkara yang perlu dilihat bagi menentukan jangkaan transaksi jual beli itu selesai.

Antaranya jenis pegangan samada freehold atau leasehold. Freehold lebih cepat selesai berbanding rumah leasehold. Rumah leasehold perlu mendapatkan kebenaran pindah milik dari kerajaan negeri dan proses ini memakan masa. Tempoh masa bergantung pada sesuatu kawasan.

Selain itu status geran terkini samada hakmilik penuh telah diperolehi. Kalau rumah landed dipanggil geran individu dan highrise dipanggil strata. Rumah yang telah mempunyai geran dan nama pemilik telah dimasukkan ke dalam geran lebih cepat selesai daripada rumah yang belum mempunyai geran.

Oleh itu anda dinasihatkan membuat penyempurnaan hakmilik atau perfection of tranfer apabila diminta. Jangan tangguh-tangguh. Kalau pemaju tak benarkan direct tranfer, double tranfer pastinya akan memakan masa yang panjang.

Selain itu bank juga memberi kesan yang besar bagi tempoh masa jual beli selesai. Ini kerana pihak peguam perlu mendapatkan penyata baki hutang dan security document. Selalunya penyelesaian hutang di LPPSA mengambil masa yang lebih sedikit berbanding bank.

Secara umumnya banyak faktor bagi menentukan tempoh masa jual beli selesai. Kebiasaanya rumah freehold boleh selesai dalam 3-4 bulan dan leasehold 4-6 bulan. Paling penting pastikan anda telah lantik peguam hartanah yang terbaik di muka bumi ini.

2. Berapa jumlah wang keuntungan yang akan diterima oleh penjual?

Ni adalah soalan yang pasti setiap pemilik rumah akan tanya.

Keuntungan adalah perbezaan Harga Jual dan Baki Hutang di bank. Selain itu tolak dengan kos-kos penjualan seperti Ejen Hartanah, kos lawyer dan sebagainya.

Pastikan harga rumah yang dijual lebih tinggi dari baki hutang. Kalau tak, kena ready duit poket untuk top up kerugian jual rumah tersebut.

3. Berapa anggaran harga pasaran semasa?

Nak jual rumah pastikan dah tahu harga pasaran semasa. Boleh dapatkan info dari kejiranan, bank atau ejen hartanah.

Boleh rujuk iklan rumah yang sedang dijual di kawasan setempat samada di mudah.my, propertyguru.com, iproperty.com.my dan lain-lain website.

Kebiasaannya harga pasaran semasa lebih rendah dari harga iklan. Sebab harga yang dipaparkan boleh nego lagi. Nego sampai jadi.

Team Gohartanah juga menyediakan servis ini. Info lanjut layari Semak Harga Pasaran Rumah.

4. Berapa kos peguam yang perlu dibayar bagi menjual rumah?

Pemilik rumah ada pilihan samada nak lantik lawyer sendiri atau tidak melantik lawyer. Pada pandangan kami, lantik lawyer sendiri adalah yang terbaik. Cuma nanti ada kos lawyer yang perlu dibayar iaitu 1% dari harga jual serta kos-kos sampingan (disbursement).

Sekiranya tidak melantik lawyer, kerja-kerja penyelesaian hutang bank akan dibuat lawyer pembeli. Dan ada kos yang perlu dibayar oleh penjual. Tapi kos lebih rendah sekiranya lantik lawyer sendiri.

Pilihan di tangan anda.

5. Apakah dokumen yang perlu penjual sediakan?

Antara dokumen yang penting perlu disediakan ialah salinan sales purchase agreement (SPA), geran rumah, cukai tanah dan cukai pintu. Dokumen ini amat diperlu semasa pembeli membuat pembiayaan bank.

SPA dan geran tu kena simpan baik-baik. Kalau terhilang jenuh juga nak dapatkan semula.

6. Berapakah kos ejen hartanah bagi menjual rumah?

Ejen hartanah adalah profesion yang fokus kepada jual-beli dan sewa hartanah. Setiap ejen hartanah dipantau oleh Lembaga Penilai Pentaksir & Ejen Hartanah (LPPEH). Kos ejen hartanah telah ditetapkan oleh LPPEH iaitu 3% daripada harga jual.

7. Bila perlu pemilik perlu kosongkan rumah?

Kalau ikut pembeli, lepas bayar booking nak terus masuk rumah. Ada juga yang ingat lepas loan lulus, dah boleh sign Sales Purchase Agreement (SPA). Walaupun pembeli dah bayar 10% deposit masa sign SPA, rumah tu masih lagi milik owner. Hak milik belum bertukar tangan lagi. Proses masih panjang.

Kebiasaanya, penjual perlu kosongkan rumah apabila sudah dapat bayaran penuh setelah ditolak dengan baki hutang bank. Lawyer akan tukar kunci rumah dengan cek keuntungan hasil penjualan rumah.

Kesimpulan

Banyak lagi soalan-soalan yang ditanya oleh pemilik rumah yang berminat untuk menjual rumah. Lain orang, lain soalannya.

Sekiranya anda ada persoalan mengenai prosedur jual rumah , sila diajukan kepada ejen hartanah di kawasan anda.

Bagi anda di Lembah Klang, boleh ajukan soalan kepada Team Gohartanah atau tanya di ruang komen di bawah.

The post 7 Soalan Selalu Ditanya Oleh Pemilik Sebelum Membuat Keputusan Untuk Menjual Rumah appeared first on gohartanah.com.

]]>
https://www.gohartanah.com/7-soalan-selalu-ditanya-oleh-pemilik-sebelum-membuat-keputusan-untuk-menjual-rumah/feed/ 0
10 Persiapan Awal Sebelum Membeli Rumah Pertama https://www.gohartanah.com/10-persiapan-awal-sebelum-membeli-rumah-pertama/ https://www.gohartanah.com/10-persiapan-awal-sebelum-membeli-rumah-pertama/#respond Mon, 09 Oct 2017 03:34:21 +0000 http://www.gohartanah.com/?p=9982 1. Pilih Lokasi Yang Sesuai Salah satu soalan utama yang perlu ditanya kepada diri sendiri ialah di mana lokasi hartanah yang ingin dibeli. Persoalan ini akan menjadi berbeza bergantung kepada jenis pembeli tersebut. Jika pembeli tersebut adalah seorang pelabur, maka soalan lokasi akan dijawab dengan kriteria pelaburan yang ingin dicapai seperti pulangan pelaburan “return on...

The post 10 Persiapan Awal Sebelum Membeli Rumah Pertama appeared first on gohartanah.com.

]]>
1. Pilih Lokasi Yang Sesuai

Salah satu soalan utama yang perlu ditanya kepada diri sendiri ialah di mana lokasi hartanah yang ingin dibeli. Persoalan ini akan menjadi berbeza bergantung kepada jenis pembeli tersebut.

Jika pembeli tersebut adalah seorang pelabur, maka soalan lokasi akan dijawab dengan kriteria pelaburan yang ingin dicapai seperti pulangan pelaburan “return on investment” setiap tahun, potensi kenaikan nilai pasaran hartanah tersebut, kadar “respon” penyewa jika diiklankan rumah tersebut dan lain-lain persoalan kriteria.

Manakala jika membeli tersebut atas tujuan untuk duduk sendiri, maka persoalan yang akan dipenuhi selalunya, jarak kedai dengan rumah, ada sekolah berhampiran, laluan ke jalan utama, jarak dengan tempat kerja, kemudahan permainan untuk anak-anak, dan kadang-kadang ada juga yang ingin membeli rumah berhampiran dengan ibubapa mereka.

2. Pilih Rumah Ikut Kemampuan

Sememangnya hajat dan cita-cita setiap individu kita inginkan sebuah rumah banglo dengan tanah yang luas, parking yang banyak, ada sungai yang mengalir tenang di belakang rumah, kawasan yang tenang dan nyaman dan pelbagai lagi senarai impian kita.

Namun, tidak semua yang kita hajatkan dalam hidup ini tidak boleh dicapai dengan mudah dan kadangnya tidak mungkin boleh dicapai. Bergantung kepada semangat dan kesungguhan individu tersebut untuk merealisasikan impian nya.

Jadi, sebagai panduan, tentukan jenis rumah yang sesuai dengan kapasiti pembelian kita. Bila mana lokasi telah ditentukan, sebagai contoh anda ingin beli di kawasan Cheras dengan kapasiti pembelian sebanyak RM 200k, maka sudah tentu jenis rumah yang ada ialah jenis apartment kos tengah atau rendah. Jenis rumah akan berubah mengikut kapasiti pembelian anda.

Anda akan jadi insan yang sangat bertuah jika dapat menjumpai sebuah rumah TERES di cheras ingin dijual pada harga RM 200k. Jika ada iklan tersebut, terus “call” dan “set” viewing secepat mungkin dan bawa bersama buku cek anda untuk tulis deposit kalau dah berkenan.

3. Semak Kelayakan Pinjaman

Berkait rapat dengan kemampuan membeli hartanah. Anda boleh semak kelayakan pinjaman dengan mudah seperti bertanya dengan pegawai bank. Antara soalan yang mereka akan tanyakan ialah pendapatan dan komitmen bulanan.

Baik, sebagai contoh anda boleh mengikuti cara ini untuk menyemak kelayakan anda.

Gaji kasar anda = 100%

Beban kelayakan meminjam yang dibenarkan juga dikenali Debt Service Ratio= 70%

* bermaksud, pada mata bank, dari gaji anda 100%, 70% adalah kadar yang dibenarkan untuk digunakan membayar hutang bulanan. Jadi pastikan kadar bayar bulanan untuk rumah bakal dibeli tersebut berada di dalam lingkungan 70% kadar beban pinjaman dibenarkan tersebut.

Untuk hidup dan diguna pakai buat perbelanjaan harian = 30%

Sebagai contoh,

Gaji RM 3,000 = 100%

Beban hutang dibenarkan = 70% @ RM 2,100

Hutang kereta = RM 500

Hutang pinjaman peribadi = RM 100

Jumlah hutang setakat ini = RM 600 @ 20%

Jadi anda ada lagi RM 1500 @ 50% untuk buat pinjaman yang kadar bayaran bulanannya   RM 1500.

*tips kira cepat nilai rumah yang boleh dibeli ialah darabkan dengan 200.

Contohnya: RM 1500 bayaran bulanan x 200 = RM 300,000 (Nilai @ Harga Rumah)

Maka, untuk belanja harian selama sebulan = 30% @ RM 900

4. Tetapkan Objektif Pembelian Rumah

Ini berkait rapat dengan objektif memilih lokasi satu hartanah tersebut. Segmen utama pembeli hartanah ialah samada pembeli merupakan seorang pelabur atau duduk sendiri. Maka, pastikan matlamat membeli hartanah anda itu jelas.

Untuk pelabur, biasanya kriteria pemilihan hartanah akan berkait rapat dengan faktor nombor. Berapa kadar sewa, berapa kos penyelenggaraan bulanan (maintenance), kadar kependudukan satu kawasan (occupancy rate) satu tempat tersebut, kadar keuntungan ketika membeli dan lain-lain.

Untuk pembeli nak duduk sendiri, apa pakej yang dapat, dipenuhi perabot atau tidak, menghadap jalan besar atau jalan mati, menghadap matahari naik atau turun dan lain-lain.

5. Pakej Pembelian Rumah Pertama

Terdapat banyak pakej-pakej menarik yang ditawarkan oleh bank dan kerajaan kepada pembeli rumah dan terutamanya pembeli rumah pertama. Sebagai contoh, Bank Simpanan Nasional BSN ada menawarkan kadar pinjaman 100% kepada pembeli rumah pertama. Jadi ia membantu dan memudahkan anda tidak perlu menyediakan deposit 10% dalam membeli rumah.

Kerajaan ada menganjurkan intensif dan perkenalkan produk polisi yang membantu pembeli rumah pertama. Sebagai contoh PR1MA, di sasarkan kepada pembeli rumah pertama.

Polisi pelepasan (percuma) cukai duti setem kepada pembeli pertama untuk rumah nilai RM 350,000 kebawah.

Ketahui pakej dan keistimewaan yang anda kepada anda sebagai pembeli rumah pertama.

6. Prosedur Beli Rumah

Penting untuk anda ketahui secara asas proses yang terlibat dari mula anda membayar deposit sebagai tanda jadi beli sehingga anda menerima kunci tanda pemilikan rumah tersebut (vacant possession).

Terdapat beberapa proses yang akan terlibat dalam pembelian hartanah yang akan dilalui bergantung kepada jenis dokumen hakmilik (geran) dan jenis pegangan hartanah tersebut samada pegangan bebas atau pajakan (freehold or leasehold).

7. Deposit & Kos Beli Rumah

Yang paling utama, sebelum keluar “shopping” mencari hartanah yang sesuai, pastikan yang anda sudah sedia ada 10% deposit pembelian. Sebagai contoh sasaran membeli rumah bernilai RM 300,000, maka kita sudah pun menyediakan 10% (RM 30,000) dalam simpanan kita.

Namun, perlu diingatkan, dalam membeli rumah, ada kos lain yang terlibat iaitu kos guaman, laporan penilaian, duti setem dan kos guaman pinjaman. Anggaran kos ini biasanya 5% dari harga pembelian rumah.

Dalam contoh yang sama RM 300,000 rumah, maka 5% ialah RM 15,000.

Jadi, pastikan anda sudah ada simpanan RM 45,000 sebelum mula keluar “shopping” rumah bernilai RM 300,000.

8. Bawa Pasangan, Keluarga Bersama

Kadang-kadang bukan kita sahaja selaku individu yang membuat keputusan dalam beberapa perkara. Selalunya kita bertanya dan berbincang dengan isteri @ “room mate” kita, dan sering dia juga yang membuat keputusan yang muktamad. Ada juga yang bertanyakan dengan ibubapa, adik beradik dan rakan-rakan.

Pernah pengalaman kami, satu pasangan pembeli ini buat temujanji satu hari @ seharian untuk satu rumah tersebut kerana dia nak susun semua ahli keluarganya datang dan beri pendapat untuk keputusan yang bakal dibuat.

9. Semak Latar Belakang Pemaju

Kadang-kadang menjadi pilihan pembeli selain membuat senarai rumah “subsale” yang ingin dibeli, boleh juga kaji tawaran rumah baru oleh pemaju di kawasan tersebut. Namun, membeli rumah baru yang belum dibina ini ada risikonya yang tersendiri.

Antara tips awal yang bole dikongsikan ialah, semak latarbelakang pemaju. Kaji bila syarikat ditubuhkan, rumah atau pejabat yang telah dibangunkan sebelum ini. Kalau ada masa, pergi tengok rumah tersebut dan lihat hasil kerja mereka. Buat carian secara “online” apa kata orang awam tentang pemaju tersebut. Buat carian di google “NAMA PEMAJU penipu”. Mungkin ada yang pernah menulis di “online” pengalaman pahit mereka membeli rumah dari pemaju tersebut.

10. Dapatkan Khidmat Nasihat Perunding Hartanah Berdaftar

Terdapat banyak terma dan panggilan dalam masyarakat kepada individu yang buat kerjaya ini. Iaitu membantu pemilik menjual hartanah mereka. Antaranya broker, ejen, perunding, dan konsultan.

Di dalam kerjaya ini, dia ada badannya yang tersendiri yang mengawal selia dan memantau industry ini. Mereka dikenali Lembaga Penilai Penaksir dan Ejen Harta Tanah (LPPEH) atau dalam English BOVEA. Biasanya dipanggil dengan panggilan pendek “board”.

Untuk yang berdaftar dan bekerja mengikut undang-undang dan “standard” yang telah ditetapkan oleh board, mereka ini dikenali sebagai Real Estate Negotiator (REN) atau Perunding Hartanah. Cara untuk mengenali mereka ini ialah ada no pendaftaran ren da nada tag perunding atau “ren tag”. Jadi untuk pastikan yang anda sedang berurusan dengan seorang professional berdaftar, tanyakan “ren tag” mereka.

Mereka dilatih untuk menjadi professional dalam membantu menjual dan membeli hartanah dan akan cuba pastikan yang transaksi yang dilalui oleh pelangganya berjaya sehinga selesai.

The post 10 Persiapan Awal Sebelum Membeli Rumah Pertama appeared first on gohartanah.com.

]]>
https://www.gohartanah.com/10-persiapan-awal-sebelum-membeli-rumah-pertama/feed/ 0
7 Keadaan Semasa Yang Mempengaruhi Keputusan Menjual Rumah https://www.gohartanah.com/7-keadaan-semasa-yang-mempengaruhi-keputusan-menjual-rumah/ https://www.gohartanah.com/7-keadaan-semasa-yang-mempengaruhi-keputusan-menjual-rumah/#respond Mon, 09 Oct 2017 02:43:59 +0000 http://www.gohartanah.com/?p=9978 Desas desus angin kencang yang meniup lalu mengatakan yang tahun 2017 dan 2018 tidak sesuai untuk jual rumah. Beberapa faktor diambil kira dalam mengeluarkan kenyataan begitu dan menjadikan ianya seakan benar. Antara 7 keadaan semasa membantu anda membuat keputusan samada sesuai atau tidak menjual rumah tahun 2017 & 2018 1. Keadaan Makro Ekonomi. Suasana ekonomi...

The post 7 Keadaan Semasa Yang Mempengaruhi Keputusan Menjual Rumah appeared first on gohartanah.com.

]]>
Desas desus angin kencang yang meniup lalu mengatakan yang tahun 2017 dan 2018 tidak sesuai untuk jual rumah. Beberapa faktor diambil kira dalam mengeluarkan kenyataan begitu dan menjadikan ianya seakan benar. Antara 7 keadaan semasa membantu anda membuat keputusan samada sesuai atau tidak menjual rumah tahun 2017 & 2018

1. Keadaan Makro Ekonomi.

Suasana ekonomi dunia yang tidak menentu sekarang banyak mempengaruhi keadaan ekonomi negara kita. Keadaan politik dua negara besar dunia yang terus bergolak (Amerika dan Rusia) kuat mempengaruhi ekonomi negara kecil dunia. Penurunan dan kenaikan mata wang yang mendadak berkait rapat dengan kadar inflasi sesebuah negara.

2. Kestabilan Politik

Ini antara tajuk menarik yang sering menjadi perbualan di kedai kopi. Bilakah tarikh pilihanraya? Dengan soalan yang pendek dan ringkas itu, boleh membawa perbualan di kedai yang asalnya untuk 20 minit boleh jadi 3 jam.

Faktor besar ini banyak mempengaruhi keadaan kestabilan ekonomi semasa. Keyakinan pelabur asing untuk melabur dalam negara kita, keputusan perbelanjaan negara untuk menggalakkan ekonomi antara faktor yang berkait rapat dengan politik.

Ada beberapa pemilik rumah yang kami jumpa yang ingin tunggu dan lihat dahulu sehingga selepas pilihanraya dan berharap keadaan ekonomi akan lebih stabil selepas itu.

Persoalannya???

Siapakah akan memerintah selepas pilihanraya ini? Adakah ekonomi akan berkembang selepas itu???? Kita tunggu dan lihat nanti.

Di sini dilema anda sebagai pemilik rumah samada patut menjual sekarang atau selepas pilihanraya.

3. Ekonomi Keluarga

Kita telah didatangkan satu lagi anak baru dalam keluarga perbelanjaan kita. Nama diberi GST. Impak kelahiran tersebut pada kita 2 tahun lepas telah banyak memberi impak terhadap pendapatan dan perbelanjaan isi rumah keluarga.

Walaupun usianya sudah mencapai 2 tahun, kita masih tidak dapat respon dan biasakan pendapatan kita dengan kehadirannya. Manakan tidak, pada kadar gaji yang sama tapi sekarang kadar perbelanjaan sudah menigkat. Suka atau tidak kita mesti memilih untuk samada meningkatkan pendapatan atau mengurangkan perbelanjaan.

Ada yang memilih untuk bekerja lebih masa dan buat pendapatan sampingan dengan buat perniagaan sambilan. Dengan adanya UBER / GRAB, ejen dropship, perniagaan secara online boleh membantu untuk meningkatkan pendapatan isi rumah. Namun, ianya akan menjadikan komitmen bekerja menjadi lebih tinggi sekarang dan kerisauan yang boleh timbul ialah komitmen dan tenaga yang patut digunakan untuk pekerjaan @ amanah utama kita akan terjejas.

Pilihan lain yang boleh diambil ialah mengurangkan perbelanjaan. Perkara seperti yang melibatkan hiburan keluarga akan dikurangkan seperti bercuti dan makan diluar akan dikurangkan. Ada juga individu yang memilih untuk menghapuskan hutang “jahat” dalam keluarga seperti menjual kereta, pinjaman peribadi sedia ada dan hutang kad kredit.

Itu antara langkah terkenal yang diambil oleh individu untuk membiasakan diri dengan kehadiran ahli baru bernama GST di dalam keluarga perbelanjaan kita.

Namun, disebalik 2 cara “popular” ada juga yang memilih untuk pinjaman peribadi untuk meningkatkan pendapatan. Pada “accounting” nya memang nampak seperti duit masuk bertambah dan peningkatan mendadak, tapi sebenarnya ia adalah langkah yang mungkin salah (bergantung kepada strategi) kerana ianya akan menjadi bebanan baru berterusan dalam perbelanjaan bulanan kita yang akan menjadi tekanan yang berterusan dan lama.

4. Kuasa Membeli

Berkait rapat dengan faktor awal di atas, menyebabkan kuasa membeli masyarakat menjadi sangat lemah. Kini ia menjadi keadaan di mana ramai penjual rumah tapi tak ramai pembeli. Bukanlah mereka tidak mahu membeli, tapi kerana mereka tidak mampu @ layak membeli. Sudah tentunya impian untuk membeli rumah sendiri, besar dan cantik itu masih ada, namun hajat tersebut masih berada dalam alam mimpi kerana tiada nya kemampuan untuk menyedarkan ia dari tidur lenanya dan merealisasikan mimpi tersebut.

Pada pandangan kami yang berada di dalam pasaran, sekarang pasaran di mana banyak rumah untuk dijual tapi tidak ramai yang “respon” untuk membeli. Ada yang bertanya, namun bila kita buat sedikit soalan termuduga awal bertanya kelayakan, kebanyakan tidak lepas untuk membeli rumah tersebut.

Berkait rapat dengan itu, menjadikan harga tawaran sesebuah rumah terpaksa dikurangkan dari harga pasaran semasa rumah tersebut. Ini kerana kelemahan “respon” terhadap harga tawaran (asking price) yang diiklankan pada peringkat awal.

Ada pengalaman kami, harga tawaran asal sebuah rumah teres di Bangi pada harga RM 700,000 asalnya, akhirnya berjaya dijual pada harga RM 540,000 sahaja. Kerana hanya satu individu sahaja yang “respon” yang layak membeli rumah tersebut.

5. Bekalan Rumah Yang Banyak

Selaku pemilik rumah perlu ambil maklum apabila kita merancang untuk menjual rumah, perlu kenal pasti bekalan rumah baru yang ditawarkan oleh pemaju di kawasan lokasi rumah kita. Sedikit sebanyak memberi bayangan awal idea harga yang sesuai kita letak untuk menjual rumah kita. Tapi, perlu faham yang harga tersebut adalah untuk rumah baru. Tidak adil jika kita inginkan untuk letak harga yang sama dengan pemaju kerana rumah kita lama & mungkin sudah agak lusuh. (undang-undang susut nilai dan lusuh).

Perlu difahakamkan juga, sudah tentunya tawaran pakej rumah baru dari pemaju selalunya lebih menarik. Sebagai contoh, deposit rendah, tidak perlu 10% deposit, percuma kabinet dapur, penghawan dingin, percuma kos guaman dan duti setem.

Ianya akan kuat mempengaruhi pembeli dalam membuat pilihan samada memilih rumah baru atau rumah lama kita untuk dibeli. Sudah tentunya ini akan faktor yang perlu diambil kira oleh kita selaku pemilik dalam meletakkan harga tawaran yang sesuai.

Dahulu pernah “glamour” pepatah “willing buyer, willing seller”. Satu ketika dulu boleh setuju dengan pepatah ini kerana tidak ramai ingin menjual dan tidak banyak bekalan rumah ketika itu. Jadi pemililk boleh kuat mempertahankan harga yang mereka nak. Namun, itu hanyalah kisah sejarah indah kepada para pemilik ketika itu. Kini “gameplan” nya sudah berbeza.

Jangan lupa juga untuk mengambil kira tawaran rumah lama yang berada di pasaran juga. Maksudnya rumah yang lebih kurang sama dengan kita yang juga berhasrat untuk dijual. Sebagai contoh, di dalam kawasan rumah teres yang sama dengan kita ada 3 biji rumah juga ingin dijual pada harga RM 540K, RM 560K, RM 550K.

Jadi ini menjadi panduan harga tawaran yang sesuai dengan tawaran pasaran semasa. Adalah menjadi sangat tidak logik dan munasabah sekiranya kita ingin menjual rumah yang saiznya sama, lokasi yang sama, jenis yang sama, dan kita ingin meletakkan harga tawaran pada RM 930k. Sebab itulah rumah tersebut boleh berada dalam iklan di “online” selama setahun tanpa sebarang “respon” dari pembeli kerana harganya yang bersifat fantasi dan tidak realistik.

6. Lambakan Rumah Lelong

Oleh kerana ada setengah individu tidak mampu untuk membayar hutang bulanan mereka, dan biasanya yang akan dikorbankan ialah bukan hutang kereta, tapi hutang rumah. Bak kata pepatah “biar papa asal bergaya”, memang satu pepatah yang sangat bahaya dan menyeramkan.

Pelik bukan bagaimana cara berfikir setengah individu yang sanggup lagi pertahankan keretanya yang bersifat liabiliti (menghanguskan duit) daripada membayar hutang rumahnya yang bersifat asset (ada peluang kenaikan harga).

Rentetan dari mempertahankan pepatah tersebut, menyebabkan hutang rumah yang dah lama tertunggak tidak memberi pilihan lain kepada bank melainkan untuk melelong rumah tersebut.

Membawa lagi satu pilihan menarik untuk para pembeli yang ada di dalam dulang pilihan mereka untuk membeli rumah. Sudah tentunya secara langsung ianya menjadi faktor perlu diambil kira dalam menentukan harga tawaran jualan rumah kita.

Jangan terkejut, ada situasinya rumah yang dilelong kadang-kadang masih dalam keadaan baik dan rapi. Stigma yang meletakkan rumah lelong adalah rumah yang busuk, teruk dan lusuh itu betul, namun adakalanya ada yang masih dalam keadaan yang sangat baik.

7. Ketidakstabilan Pasaran

Adakah keadaan semasa yang runcing sekarang ini akan pulih?

Adakah ada sebarang aktiviti atau strategi ekonomi yang sedang dijalankan kerajaan untuk memulihkan keadaan semasa?

Adakah selepas pilihanraya keadaan politik akan stabil dan ekonomi kembali meriah dan kuasa membeli meningkat?

Adakah benar bak kata beberapa orang lama dalam pasaran yang akan berlaku “property bubble” meletup dan harga akan merudum turun dalam masa terdekat?

Semua persoalan di atas ini adalah faktor utama yang akan mempengaruhi harga yang kita ingin jual rumah kita dan bila masa yang sesuai untuk menjual.

Semak Harga Pasaran Rumah

Sekiranya anda bercadang nak menjual rumah dalam masa terdekat, dapat servis semak harga pasaran percuma [klik untuk info lanjut]

 

The post 7 Keadaan Semasa Yang Mempengaruhi Keputusan Menjual Rumah appeared first on gohartanah.com.

]]>
https://www.gohartanah.com/7-keadaan-semasa-yang-mempengaruhi-keputusan-menjual-rumah/feed/ 0
Cara Beli Rumah Dengan Pinjaman Perumahan Kerajaan https://www.gohartanah.com/cara-beli-rumah-dengan-pinjaman-perumahan-kerajaan/ https://www.gohartanah.com/cara-beli-rumah-dengan-pinjaman-perumahan-kerajaan/#comments Tue, 19 Apr 2016 00:00:00 +0000 http://gohartanah.net/cara-beli-rumah-dengan-pinjaman-perumahan-kerajaan/ Share0 Share +10 Tweet0 Ramai kakitangan atau kawan-kawan yang kerja di sektor awam yang bertanya prosedur atau cara-cara pembelian rumah dengan menggunakan pinjaman perumahan kerajaan. Sebelum ini pinjaman perumahan ini diuruskan oleh Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP). Bermula tahun 2016 BPP telah dinaiktaraf ke Lembaga Pinjaman Perumahan Sektor Awam (LPPSA).   Berikut adalah sedikit panduan untuk...

The post Cara Beli Rumah Dengan Pinjaman Perumahan Kerajaan appeared first on gohartanah.com.

]]>

Ramai kakitangan atau kawan-kawan yang kerja di sektor awam yang bertanya prosedur atau cara-cara pembelian rumah dengan menggunakan pinjaman perumahan kerajaan. Sebelum ini pinjaman perumahan ini diuruskan oleh Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP). Bermula tahun 2016 BPP telah dinaiktaraf ke Lembaga Pinjaman Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Berikut adalah sedikit panduan untuk anda yang berhajat membeli rumah dengan menggunakan pinjaman perumahan kerajaan :

Kelayakan Pinjaman

Perkara paling penting ialah menyemak kelayakan maksimum bagi jumlah pinjaman yang dibenarkan. Jumlah pinjaman ini ditentukan oleh gred jawatan semasa anda. Nak selamat berhubung dengan LPPSA.

Harga Pasaran Rumah

Perkara ini amat saya tekankan kepada semua kakitangan awam. Sebab masalah timbul apabila rumah yang anda beli itu lebih tinggi dari harga pasaran. Sekiranya ini berlaku maka anda perlu menggunakan duit poket sendiri bagi membayar lebihan yang tidak dicover oleh pinjaman anda. Semakan harga pasaran boleh dibuat di pejabat Jabatan Penilai dan Perkhidmatan Harta (JPPH) di satu-satu daerah.

Contoh di daerah Hulu Langat, pejabat JPPH di PKNS Bangi. Dapatkan info rumah seperti jenis rumah, alamat penuh, luas tanah, luas bangunan dan detail renovation. Lagi bagus sekiranya ambil gambar sekali.

Booking atau Earnest Deposit

Pembayaran earnest deposit atau booking juga perlu dibuat dengan berhati-hati. Sekiranya anda berurusan dengan ejen hartanah berdaftar, pastikan banker cheque atau bayaran dibuat atas nama agensi hartanah.

Sekiranya pembelian terus dengan pemilik rumah, anda boleh buat bayaran earnest deposit. Pastikan ada surat pembayaran di mana anda dan pemilik rumah tandatangan surat tu. Nak lebih selamat buat bayaran booking melalui peguam anda.

Lantik Peguam Hartanah

Seterusnya anda perlu lantik peguam hartanah bagi menyediakan surat perjanjian jual beli atau sales purchase agreement (SPA) dan surat perjanjian pinjaman atau loan agreement. Selepas SPA ditandatangani oleh anda dan penjual, baru anda boleh buat permohonan online di website LPPSA. Perlukan peguam yang pakar dalam menguruskan pinjaman LPPSA, layari Peguam Pinjaman Kerajaan LPPSA.

Dapatkan info lanjut berkaitan servis peguam yang panel LPPSA. Klik Servis Peguam LPPSA.

Kos Pembelian Rumah

Apabila anda menggunakan pinjaman perumahan kerajaan, anda perlu sediakan duit poket sendiri bagi kos :

  1. Peguam untuk surat perjanjian jual beli (SPA).
  2. Peguam untuk surat perjanjian pinjaman perumahan (loan agreement).
  3. Duti setem pindah milik (MOT).

Nanti ada kos-kos tambahan atau disbursement bergantung kepada sesuatu hartanah. Oleh itu saya cadangkan anda dapatkan quotation atau sebut harga daripada peguam hartanah yang mahir bagi urusan LPPSA.

Semoga tulisan ini bermanfaat.

Pertanyaan atau komen boleh dibuat di ruang komen di bawah.

Nota : Sekiranya anda berminat membeli rumah dengan pinjaman kakitangan kerajaan, klik butang di bawah bagi Pakej Pinjaman Perumahan Kerajaan (LPPSA).


Mailing List LPPSA

Sekiranya anda merancang untuk membeli rumah menggunakan pembiayaan LPPSA dalam masa terdekat, pastikan anda menerima info terkini di bawah.

Dapatkan info terkini info berkenaan LPPSA dengan daftar email di bawah.


The post Cara Beli Rumah Dengan Pinjaman Perumahan Kerajaan appeared first on gohartanah.com.

]]>
https://www.gohartanah.com/cara-beli-rumah-dengan-pinjaman-perumahan-kerajaan/feed/ 4