Semak Harga Pasaran

Cara Semak Harga Pasaran Rumah

Ada pelbagai cara semak harga pasaran rumah yang boleh anda lakukan. Setiap cara ada kelebihan masing-masing dan boleh buat ikut kesesuaian.

Semak harga pasaran rumah atau market value semasa bergantung pada tujuan anda. Ada yang semak market value untuk jual rumah, ada nak refinance, pembahagian harta pusaka, hibah dan macam-macam lagi.

Bagi anda yang nak jual rumah, semak harga pasaran semasa adalah perkara utama yang perlu diberi perhatian. Ini akan membantu bagi anda mendapatkan harga jualan yang optimum dengan tempoh penjualan yang pantas.

Di bawah adalah panduan cara semak harga rumah.

#1. Tanya Kejiranan

Kembali kepada asas hidup berjiran. Pertama kena rapat dengan kejiranan setempat. Boleh dikatakan setiap kejiranan ada group WhatsApp sendiri. So pastikan dah join group2 kejiranan anda.

Daripada jiran2, anda boleh dapatkan info terkini seperti harga rumah yang baru dijual, harga sewa semasa dan pasti juga ada jiran2 yang baru selesai buat refinance rumah.

Bagi rumah yang telah dijual, harga jualan tersebut boleh dijadikan rujukan utama bagi mendapatkan harga pasaran semasa.

Bagi kes yang buat refinance, setiap bank akan dapatkan harga pasaran terkini bagi sesebuah rumah daripada valuer. Bagi kes ini, market value yang diberikan oleh valuer boleh diambil 100%.

Bagi yang tak de jiran tu boleh cuba cara seterusnya 😉

#2. Harga Iklan Rumah Untuk Dijual

Seterusnya anda boleh mencari maklumat bagi iklan rumah untuk dijual di kawasan rumah anda. Boleh pusing-pusing kawasan rumah. Kalau ada no telefon depan rumah, boleh cuba hubungi untuk dapatkan harga jualan.

Selain tu boleh dapatkan maklumat secara online seperti di mudah.my, propertyguru, iproperty, facebook dan lain2.

Secara umumnya, harga iklan adalah lebih tinggi dari harga pasaran semasa. Harga iklan lebih tinggi kerana nanti ada ruang untuk proses nego harga.

#3. Ejen Hartanah Setempat

Ejen hartanah setempat adalah orang yang patut anda rujuk sekiranya berminat nak jual rumah. Ejen hartanah umpama selibriti terkenal bagi satu2 kawasan.

Ejen hartanah yang berpengalaman pasti sudah menjual banyak unit di satu2 kawasan. Oleh itu ejen hartanah lebih mengetahui harga pasaran semasa. Pastinya ejen hartanah tersebut dapat memberi jawapan bagi setiap persoalan yang ditimbulkan.

Cara nak cari ejen hartanah ni just google keyword Ejen Hartanah bersama dengan kawasan rumah anda. Contoh Ejen Hartanah Bangi, Ejen Hartanah Kajang, Ejen Hartanah Putrajaya dan sebagainya


Team Gohartanah menawarkan Khidmat Nasihat Percuma bagi anda yang berminat nak jual rumah di Lembah Klang, Seremban, Melaka dan Johor Bahru. Servis yang ditawarkan seperti semak harga pasaran rumah, penerangan prosedur jual beli, persediaan sebelum menjual rumah dan macam-macam lagi. Info lanjut sila klik butang di bawah.

#4. Rumah Lelong

Harga rumah lelong atau reserved price adalah harga di bawah harga pasaran. Oleh itu, harga pasaran semasa adalah lebih tinggi daripada reserved price rumah lelong.

Reserved price ya, bukan harga yang bidder menang.

#5. Portal Brickz.my

Bagi yang nak dapatkan full report atau transaksi jual beli yang lebih detail boleh cuba portal brickz.my.

Ada free version tapi dengan limited data.

Ada bajet lebih boleh dapatkan full report dengan sedikit bayaran.

Tapi bagi ejen hartanah, kebanyakkan ejen hartanah mempunyai akaun brickz ni dengan langganan setahun.

#6. Tanya Bank Berdekatan

Yup. Boleh pergi ke cawangan bank yang berdekatan dengan rumah. Pastikan anda membawa info2 yang diperlukan seperti jenis rumah, alamat penuh, luas tanah & bangunan, detail renovation dan gambar.

#7. Lantik Penilai Berdaftar

Sekiranya anda perlukan valuation report, anda perlu lantik valuer atau penilai berdaftar. Kebanyakkan kes yang perlukan valuation report seperti pembahagian harta sepencarian bagi kes penceraian, hibah, harta pusaka dan lain-lain.

Sekiranya anda perlukan valuer untuk valuation report, boleh pm ejen kami di bawah.


Kenapa Penting Dapatkan Harga Pasaran Semasa?

Harga pasaran semasa akan membantu anda atau perunding hartanah anda membuat Analisa Pasaran Semasa. Hasil daripada Analisa Pasaran Semasa, perunding hartanah dapat memberi cadangan harga jualan terbaik, trend permintaan & penawaran semasa, prosedur penjualan dan lain-lain.

Ini akan mengelakkan rumah anda dijual di bawah harga pasaran tanpa disedari, rumah tidak dijual kerana melebihi harga pasaran dan masalah-masalah lain.

Sebagai ejen hartanah, harga jualan dipengaruhi oleh tempoh masa yang anda telah tetapkan untuk proses jual-beli selesai. Dan beberapa faktor-faktor yang lain.

Sekiranya anda perlukan ejen hartanah sila hubungi Ejen bawah.

Faizul Zamrod
REN 03038
018 363 6737

Erman Taib
PEA 1115
012 217 2004

Zulhisham Gohartanah
PEA 1123
010 226 1701

Leave a Reply