Semak Harga Pasaran Rumah

7 Cara Semak Harga Pasaran Rumah Terkini

Ada pelbagai cara semak harga pasaran rumah yang boleh anda lakukan. Setiap cara ada kelebihan masing-masing dan boleh buat ikut kesesuaian.

Semak harga pasaran rumah atau market value semasa bergantung pada tujuan anda. Ada yang semak market value untuk jual rumah, ada nak refinance, pembahagian harta pusaka, hibah dan macam-macam lagi.

Bagi anda yang nak jual rumah, semak harga pasaran semasa adalah perkara penting yang perlu diberi perhatian. Ini akan membantu bagi anda mendapatkan harga jualan yang optimum dengan tempoh penjualan yang cepat.

Di bawah adalah panduan cara semak harga rumah.

1. Tanya Kejiranan

Daripada kejiranan, anda boleh dapatkan info terkini seperti harga rumah yang baru dijual, harga sewa semasa. Selain itu ada jiran-jiran setempat yang buat refinance rumah.

Bagi rumah yang telah dijual, harga jualan tersebut boleh dijadikan rujukan utama bagi mendapatkan harga pasaran semasa.

Bagi yang tak de jiran tu boleh cuba cara seterusnya ūüėČ.

2. Iklan Jual Rumah

Seterusnya anda boleh mencari maklumat bagi iklan rumah untuk dijual di satu-satu kawasan. Boleh juga pusing-pusing kawasan rumah tersebut. Hubungi rumah yang sedang dijual bagi dapatkan harga jualan.

Selain tu boleh dapatkan maklumat secara online daripada portal hartanah seperti mudah.my, propertyguru, iproperty, facebook dan lain-lain.

Secara umumnya, harga iklan adalah lebih tinggi dari harga pasaran semasa.

3. Ejen Hartanah

Ejen hartanah setempat adalah orang yang patut anda rujuk sekiranya berminat nak jual rumah. Ejen hartanah umpama artis terkenal bagi satu-satu kawasan.

Ejen hartanah yang berpengalaman pasti sudah menjual banyak rumah. Oleh itu ejen hartanah lebih mengetahui harga pasaran semasa. Pastinya ejen hartanah tersebut dapat memberi jawapan bagi setiap persoalan yang ditimbulkan.

Cara nak cari ejen hartanah ni just google keyword Ejen Hartanah bersama dengan kawasan rumah anda. Contoh Ejen Hartanah Bangi, Ejen Hartanah Kajang, Ejen Hartanah Putrajaya dan sebagainya

 

 

PERCUMA Untuk anda

  1. Semak market value & dapatkan harga jualan terbaik.
  2. Penerangan Prosedur Jual Rumah melalui ZOOM (30 minit)

4. Rumah Lelong

Harga rumah lelong atau reserved price adalah harga di bawah harga pasaran semasa.

Ini bermakna harga pasaran semasa adalah lebih tinggi daripada reserved price rumah lelong.

Reserved price ya, bukan harga yang bidder menang.

5. Portal Brickz.my

Bagi yang nak dapatkan full report atau transaksi jual beli yang lebih detail boleh layari portal brickz.my.

Ada free version tapi dengan  data yang dipaparkan agak terhad. Ada bajet lebih boleh dapatkan full report dengan sedikit bayaran.

Klik Cara Semak Harga Pasaran Semasa Guna Brickz.my

6. Bank Setempat

Yup. Boleh pergi ke cawangan bank yang berdekatan dengan rumah.

Pastikan anda membawa info-info yang diperlukan seperti jenis rumah, alamat penuh, luas tanah & bangunan, detail renovation dan gambar.

Lagi bagus kalau dapat bawa salinan Sales Purchase Agreement (SPA) dan geran rumah.

7. Lantik Penilai Berdfatar

Sekiranya anda perlukan valuation report, anda perlu lantik valuer atau penilai berdaftar.

Kebanyakkan kes yang perlukan valuation report seperti pembahagian harta sepencarian bagi kes penceraian, hibah, harta pusaka dan lain-lain.

 

Jual Rumah Tanpa Pening Kepala...

Biar ejen hartanah berdaftar uruskan untuk anda. Kami akan terangkan Prosedur Jual Rumah dan Semak Harga Pasaran Terkini